Rétegelt lemez

A leggyakrabban használt alapanyag

Pirográfusok körében az egyik legnépszerűbb és legtöbbször használt alapanyag a rétegelt lemez. Nézzük, mi mindent kell tudnunk erről a faanyagról!

Először is, szeretném leszögezni, hogy a rétegelt lemez NEM EGYENLŐ az MDF lappal! Az MDF /Middle Densitiy Fiberboard/ közepesen sűrű farostlemez. Készítése során faipari hulladékanyag rostokat kevernek össze műgyantával majd hőpréseléssel táblásítják.  A műgyanta tehát nem a rétegeket, hanem a rostokat tartja össze, így közvetlen érintkezik vele a pirográf páka. Emiatt az ilyen felületre való égetés MÉRGEZŐ. Ha jót akarsz magadnak, messzire elkerülöd.

Az OSB lap pedig egyértelműen nem a mi alapanyagunk, hagyjuk meg az építőiparnak.

MDF lap

Mi is pontosan a rétegelt lemez?

Több rétegben ragasztanak össze többnyire 1-3 mm vastagságú falemezeket, majd összepréselik. Az rétegeket egymáshoz képest 90º-ban elforgatva ragasztják össze. Az alsó és felső lemez a borítólemez, ezek szebb, jobb minőségű lapok. Minimum 3 rétegnyi, de mindig páratlan számú lemezből áll a rétegelt lemez.

Nálunk leggyakrabban fenyőből, nyárfából, nyírfából, bükkből, juharfából, tölgyfából és kőrisfából készülnek. Természetesen más fafajtákból is készül rétegelt lemez.

Az alábbi videóban kis betekintést nyerhettek a gyártási folyamatba (forrás: youtube.com, TalkWidTech,  https://www.youtube.com/@TalkWidTech).

Melyik rétegelt lemez a legjobb a pirográfiához?

Pirográfiához, ha rétegelt fát szeretnénk választani, a nyír- és a nyárlemez a legjobb. Mindkettő szép világos színű, a nyár puhább, mint a félkemény nyírfalemez.

Fontos, hogy az alapanyag vásárlásakor tisztában legyünk a rétegelt lemezek osztályozásával, mely a következő:

  • „A” jelölésű lemez: Az I. osztályú anyagot jelöli. Ebben nem találunk hibát, sem csomót.
  • „B” jelölésű lemez: A II. osztályú anyagok jele. Apróbb hibák előfordulnak a lemezen, például színeltérések, kis méretű nem kieső ághelyek, illetve a kis méretű kieső ághelyek helyének feltöltése színben megegyező ragasztóval.
  • „BB” jelölésű lemez: A III. osztály jelzése. Itt már fél centit meg nem haladó göcsökkel találkozhatunk. De a színlapon kevés a javítófolt. Ha ilyen lapot tudunk beszerezni, feltétlenül nézzük meg személyesen, hogy milyen hibák vannak a felületen.
  • „CP”: Az ebbe a minőségi csoportba sorolt lemezek hasonlóak a „BB” jelölésűekhez, de itt már felületi hibákkal találkozhatunk (színeltérés a színlapon stb.).
  • „C” lemez: Az ilyen rétegelt lemez a IV. minőségi osztályba tartozik. Ezeknél a lemezeknél a szerkezeten és nem a kinézeten van a hangsúly. Minden olyan „hiba” megengedett a felületen, amely az alapanyag felhasználására nincs negatív hatással.
Rétegelt nyírfa

Minden lemeznek van egy színoldala és egy hátoldala. Ezeket külön-külön osztályozzák, ezért vásárláskor ilyen jelölésekkel fogunk találkozni pl.: B/BB. Az első betű a színoldal, a második betű a hátoldal minőségét jelzi. (Előfordulhat, hogy a minőségi osztályokat római számokkal jelölik, pl.: I/III.)

A lemezek különféle vastagságban állnak a rendelkezésünkre. A 3mm-es lemez inkább a lézervágott alapanyagoknál fordul elő. Ha nagyobb méretben gondolkozunk (A4-től felfelé), mindenképpen legalább a 4-5 mm-es anyagvastagságot javaslom. Én a 6-8 mm-es lemezeket szoktam vásárolni, azok biztos nem görbülnek el az égetés során keletkező hőtől. Többnyire kb. 150 cm x 150 cm-es táblákban vásárolhatóak meg a rétegelt lemezek. Ezeket a búrolapszabászatban az általunk megadott méretre vágják fel.

A rétegelt lemez – bár manapság a faanyag ára az egekbe szökik – kedvező ára, egyszerű előkészítési igénye és könnyebb beszerezhetősége miatt kedvelt a pirográfiában. + 1 előny: szépen keretezhető, így az aktuális enteriőrhöz igazítható.

Nem tudom elégszer hangsúlyozni, ezért itt is elmondom: vigyázzunk az egészségünkre, és csak jól szellőztetett helyiségben dolgozzunk, lehetőség szerint viseljünk megfelelő szűrőbetéttel ellátott maszkot.

A következőkben szó esik majd az alapanyagok – köztük a rétegelt lemez – előkészítéséről.

Ez is édekelhet: Pirográfia – Csiszolás

Várlak szeretettel a Pirográfia Mindenkinek facebook oldalán!

TOVÁBBI BEJEGYZÉSEKHEZ KATTINTS IDE!