Faégetés útmutató:

Variációk egy témára – 2. rész: főszerepben a háttér

Több részes cikksorozatot indítottam, melynek ez a 2. része.

Az 1. részt IDE kattintva tudod elolvasni.

Ebben a pirográfia, faégetés útmutató sorozatban a kezdők is találhatnak olyan égetési stílusokat, technikákat, amelyekkel “könnyedén” tudnak mutatós, figyelemfelkeltő, különleges tűzgrafikákat készíteni.

Ugyanazt az alap mintát, egy egyszerű tulipánt készítem el más-más stílusban, más-más faégetési technikával.

Tartsatok velem, kísérletezzetek bátran! A cikksorozat végére biztos, hogy sokkal magabiztosabban és bátrabban fogjátok használni a pirográf pákát.

Ezeken a tűzgrafikákon keresztül szeretném nektek megmutatni, hogy mennyire sokoldalú technika a pirográfia, és talán sikerül egy kicsit az alkotói látásmódot, gondolkodásmódot is tágítani.

Vágjunk bele!

ELSŐ LÉPÉS:

A kiválasztott falapot/tömör fa deszkát meg kell csiszolni. A csiszolásról már korábban írtam részletesen, ITT tudod elolvasni.

MÁSODIK LÉPÉS:

Faégetés

Ha megfelelően előkészítettük a falapot, másoljuk rá a mintát. Ez történhet ceruzával szabadkézzel, vagy grafitpapír segítségével is átrajzolhatjuk a kinyomtatott mintát. Az indigót nem javaslom, mert nehéz égetés után eltávolítani az indigó nyomait a fáról.

A grafitpapírról: ugyanazon az elven működik, mint az indigó, csak tinta helyett grafit van a hátulján, így az égetés végeztével simán le tudjuk a radírozni a felületről a mintarajz vonalait.

Helyezzük a grafitpapírt a falap és a kinyomtatott minta közé. A mintát és a grafitpapírt rögzítsük a fához (pl.: cellux segítségével). Ezután rajzoljuk át a kinyomtatott mintát.

Ha készen vagyunk az átrajzolással, távolítsuk el a mintalapot és a grafitpapírt, és készen is áll a rajzunk az égetésre.

HARMADIK LÉPÉS:

Megfordítjuk a hagyományos ábrázolási módot, és nem a mintát égetjük ki… Hanem a hátteret dolgozzuk ki úgy, hogy kiemelje a felrajzolt mintát.

Ez a technika is nagyszerű azoknak az alkotóknak is, akik még nem használják kellő magabiztossággal a pákát, esetleg még nehezen megy az egyenletes tónusozás.

A hátteret többféleképpen is kitölthetjük. Próbáljuk most meg úgy, hogy simán a pákánk hegye által hagyott „nyomokkal” töltjük ki a hátteret. Kapható kifejezetten olyan hegy is egy-két páka típushoz, aminek egy gömb van a végén. Nekem nincs ilyenem, viszont imádom a pöttyökkel telerakott hátteret. Erre a Brenn Peter Junior pákám „író” hegye is tökéletes.

De nyugodtan lehet kísérletezni egyforma kis vonalkákkal is, kinek, mi tetszik.

Faégetés útmutató

MIRE FIGYELJ?

Faégetés háttér kidolgozás

1. Viszonylag magas legyen a páka hőfoka. Ezt teszteld egy próbafán előbb. A lényeg, hogy annyira legyen forró a pirográfod, hogy már koromfekete nyomot égessen a fába, DE ne égessen „túl” mély lyukat, ne süllyedjen el a páka hegye egy pillanat alatt a fába.

2. Rád van bízva, hogy a pöttyöket milyen rendszer szerint égeted. Én szép sorban szoktam haladni. Fontos, hogy szorosan egymás mellé kerüljenek.

3. Légy türelmes! Próbáld meg egyenletes mozdulatokkal pöttyözni/vonalkázni stb. a felületet. A végén zavarja az összképet, ha az egyik mélyebben, jobban van a fába égetve, a másik pedig csak fele annyira.

Nincs más dolgunk, mint az egész hátteret szépen kitölteni.

A VÉGEREDMÉNY:

A háttér kitöltése után egy nagyon-nagyon picit árnyékoltam a tulipán szárán, levelén és egy hangyányit a szirmok alsó részén.

Az én „negatív” tulipánom ilyen lett:

Talán látszik a fotón is, hogy a sok apró elszenesedett pöttyön hogy csillog a fény. Szinte csillámlik. Ha lelakkozzuk a kész képet, ez a sötét csillogó háttér még intenzívebbé válik.

Sok sikert a képek alkotásához! Remélem, tudtam egy újabb ötletet és pici segítséget adni.

Pirográfia faégetés

A folyamatról készítettem egy videót is, melyben egy-két jó tanácsot feliratoztam. Nem lett túl hosszú, hiszen a monoton pöttyözés nem annyira látványos, de érdemes rászánni azt a 3 és fél percet. Ja! És talán ennél a videónál is elég jól látszik, hogy miért fontos, hogy viselj maszkot, és jól szellőztetett helyiségben alkoss!

Várlak szeretettel a Pirográfia Mindenkinek facebook oldalán!

TOVÁBBI BEJEGYZÉSEKHEZ KATTINTS IDE!